• Objavio: Ubod Kulture
  • Oct 02, 2023

Bombaj štampa obilježava velika četiri desetljeća postojanja benda. Bosanskohercegovački je pop-rock sastav ove godine odsvirao preko trideset koncerata diljem regije, a proslava će jubileja kulminirati u subotu, 16. 12. 2023. godine u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Bombaj štampu osnovao je gitarist benda, Nedim Babović, 1983. godine u Sarajevu. Bend je nastao kao proizvod sarajevskog pokreta New Primitives ili novi primitivizam koji se pojavio krajem 1970-ih i početkom 1980-ih godina kao odgovor na britansku punk kulturu i novi val. U bend je na mjesto frontmena ubrzo došao Branko Đurić Đuro nakon čega Bombaj štampa počinje svirati po sarajevskim klubovima. Iz njihovog su se repertoara vrlo brzo izdvojili hitovi kao što su pjesme Željo, to je moj tim, Jogging across Alipašino polje i Dole koje su se 1984. godine našle i na LP ploči pod nazivom Jogging Across Alipašino polje (LP Nove nade, nove snage). Đurine glumačke obaveze uvelike su ograničavale djelovanje benda, zbog čega je njihov debitantski eponimski album Bombaj štampa objavljen tek 1987. godine. Svoj su drugi album Ja mnogo bolje letim sam objavili već 1990. godine, a posljednji su predratni koncert održali u Pakracu 1991. godine, nakon čega je uslijedila dugogodišnja pauza.

Sastav se ponovno okupio 2010. godine i objavio svoj treći studijski album Neka DJ odmah dole CJ. Kao najveće su se uspješnice izdvojile pjesme Vriska te Nedim obrada pjesme Nadine čiji je autor Chuck Berry. Nakon studijskih, uslijedile su koncertne aktivnosti. Bombaj štampa 2020. je godine objavila tri singla: Samo lagano, Udari me nečim i Nisi sama za koju je stihove napisao Momčilo Bajagić Bajaga, no pandemija je znatno usporila njihovu promociju. Nakon brojnih nastupa u svim republikama bivše države, veliki će jubilej Bombaj štampa okruniti zagrebačkim koncertom 16. 12. 2023. godine u Tvornici kulture. Bend će ovim posebnim povodom izvesti najveće uspješnice karijere, ali i nove singlove.

Ulaznice po early bird cijeni od 15 eura potražite u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima ili online na Entrio.hr. Cijena regular ulaznice iznosit će 17 eura, dok će na dan koncerta za ulaznicu biti potrebno izdvojiti 20 eura.

Foto: Bombaj Stampa Sarajevo Jadran Cilic


Ubod Kulture nije vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte nas mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.


Ubod Kulture not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.