• Objavio: Ubod Kulture
  • Feb 28, 2024

Albumi „Euforija“ i „Posesivno-ospulsivni hospul“ grupe Buč Kesidi zauzeli su prvo i drugo mjesto strane tjedne top liste prodaje Hrvatske diskografske unije. Dva izdanja pančevačkog rock dvojca objavljena su 8. 2. i odmah po izlasku zasjela na vrh ljestvice ispred Taylor Swift, Lane Del Ray, Metallice, Dr. Drea, Fleetwood Maca, Green Daya i mnogih drugih globalnih zvijezda.

Već se po prednarudžbama mogao prognozirati odličan rezultat jer je od 3000 proizvedenih limitiranih kolor vinila u rekordnom roku naručeno je njih više od pola i to iz čak 14 europskih država, dok je u Hrvatskoj u prvih sat vremena prodaje otišlo čak 100 ploča, što je samo po sebi najčešće dovoljno za vrh top liste. „Vinil je divan nosač zvuka, autentičan sam po sebi jer ljudima daje priliku da muziku koju vole drže u svojim rukama. Bitno nam je da imamo našu glazbu povijesno zapisanu i u takvom jednom obliku“ – izjavio je bend povodom objave svojih ploča.

Debi album „Posesivno – ospulsivni hospul“ objavljen je 2016. godine i predstavio Buč Kesidi kroz deset pjesama među kojima su se posebno izdvojile „Kafe aparat“, „Draga?“, „Pola pet“ i „Jaa (imam plaan)“. Bend kojeg su Zoran Zarubica, Luka Racić i Alen Duš oformili svega tri godine ranije već je prvim albumom najavio ogroman potencijal i krenuo ostavljati dubok trag na regionalnoj indie rock sceni. Izdanje je dosad bilo dostupno na CD-u i streaming servisima, a sada po prvi put dolazi na zelenom vinilu, u izuzetno organičenoj tiraži.

Sve najavljeno debijem Buč Kesidi ostvarili su, sad kao dvojac, u punoj snazi 2019. godine. Čest „problem drugog albuma“ bend je riješio tako da je isporučio jedan od najboljih regionalnih indie rock izdanja proteklog desetljeća. „Euforija“ je konceptualna kolekcija pjesama koja je bend instalirala na samo vrh najjačih imena ovih prostora, na krilima singlova „Nema ljubavi u klubu“, „Đuskanje ne pomaže“, „Nedjelja ujutru“, „TIHO“, „Subota“. „Euforija“ je svojevremeno bila dostupna na ploči, ali ovaj put stiže kao limitiran crveni vinil.

Vinili „Posesivno – ospulsivni hospul“ i „Euforija“ mogu se prednaručiti preko službenog sitea benda.

Grupa Buč Kesidi trenutno je u studiju gdje radi na trećem albumu, a nove pjesme moći će se čuti na nadolazećim koncertima. Nakon svirke u rasprodanom ljubljanskom kinu Šiška fanovi će ih moći vidjeti na šestom Sea Star festivalu koji će biti održan od 23. do 26. 5. 2024. u umaškoj laguni Stella Maris.

Foto: Buč Kesidi promo


Ubod Kulture nije vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte nas mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.


Ubod Kulture not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.