• Objavio: Ubod Kulture
  • Oct 01, 2023

Dugo najavljivani prvi autorski album grupe Retro napokon je ugledao svjetlo dana u suradnji s Hayat Production, a objavljen je i spot za naslovnu pjesmu ‘Drama’ koji je snimljen u suradnji s plesnim klubom “Virus” te “iDO Event” u Bihaću. Na albumu se nalazi osam pjesama od kojih su neke ranije objavljene, neke su snimljene u novom aranžmanu, a neke su potpuno nove.

Spot za naslovnu pjesmu ‘Drama’ pogledajte na linku:** **https://www.youtube.com/watch?v=9-N9lUtY6a4

Grupa Retro svoj autorski rad njeguje od samog početka, a pjesmom “Zašto kriješ lice” koju su snimili u hodu dok se grupa tek formirala započeli su svoj autorski put koji ih je doveo i do prvog autorskog albuma odnosno pjesme “Drama” koja je kao posljednje snimljena u studiju završila kao naslovna pjesma albuma. Pjesme su prilično raznovrsne što dečki iz benda smatraju kao prednost, a s obzirom na to da svaka pjesma ima nešto svoje potpuno drugačije ipak se osjeti da svira isti bend što je jako bitno jer se izbjegla monotonija i svako novo slušanje albuma je zanimljivo.

Sve pjesme su snimljene u studiju “Amadeus” te prostorijama udruženja “ArtLab” u Bihaću s producentom Nemdžadom Alićem, autori muzike i teksta su Armin Alagić, Amir Mahmutović, Dženan Rakić i Admir Čavkić, a aranžmane su radili članovi grupe Retro (Alen Ćatić, Nermin Dedić, Damir Mušanović, Haris Pozderac, Armin Alagić, Muhamed Murić i Dženan Rakić). Back vokale su pjevale Emina Keskinović i Aldina Beširević.

Grupa Retro do sada ima objavljenih pet video spotova na kojima su radili Aid Bešić, Alen Ćatić, Džemal Ćatić, Adnan Seferović, Ervin Duratović te Alen Fukelj, a pored njih za koreografije, statiranje i atmosferu u spotovima pobrinuo se iDO Event, plesni klub Virus, ER Production te djevojke Jasmina, Zerina, Sara, Imelda, Nerma, Lea, Ivona i Sara. Cover za album i CD odradio je Dinko Abdić, a izradila Štamparija Sarajevo.

Foto: Grupa Retro promo


Ubod Kulture nije vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte nas mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.


Ubod Kulture not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.