• Objavio: Ubod Kulture
  • May 06, 2022

Grupa RETRO objavila rock baladu sa upečatljivim riff-ovima “Ne krivi me”

Grupa Retro je četveročlani bend iz Bihaća (BiH) koji svira rock, pop i funk hitove u akustičnoj i električnoj izvedbi sa zanimljivim i energičnim aranžmanima. Ova ekipa je s radom počela početkom 2018. godine u akustičnom trio izdanju da bi već na ljeto iste godine ubacili u brzinu više i nastavili djelovati kao ozbiljan bend u sastavu Dženan Rakić vokal, Armin Alagić gitara, Haris Pozderac bas i Nermin Dedić bubnjevi.

Poslije mnogobrojnih nastupa vrlo brzo su se počeli baviti i autorskim radom te su se predstavili singlom “Zašto kriješ lice” za koji su objavili i spot. Nedugo zatim objavili su i spot za drugu autorsku pjesmu “Kad bi nestala” te se s ove dvije pjesme zapaženo predstavili na bihaćkom festivalu “Bihać Urliče 2019”. Pred kraj prve godine djelovanja, pune ambicija, vrhunski nastupa i odličnih rezultata objavili su i spot za treću autorsku pjesmu “U tvojim rukama”.

Zbog prisilne pauze prouzrokovane pojavom pandemije Grupa Retro početkom 2021. nastavlja sa svojim radom u izmijenjenom sastavu s dva nova člana: Alen Ćatić bubnjevi i Damir Mušanović bas gitara. Nakon vrijedno odrađenih priprema grupa nastavlja s mnogobrojnim live svirkama te bilježi zapažene nastupe na Kamp Šot River Spleš festivalu u Novom Gradu, zatim na sve popularnijim winter manifestacijama na gradskim trgovima te dočeku nove 2022. godine na Trgu Slobode u Tuzli pred mnogobrojnom publikom. Trenutno, pored redovnih nastupa s repertoarom koji je poprilično zanimljiv i energičan uz dosta brzih i plesnih ritmova, momci vrijedno rade i studijski te planiraju u skorije vrijeme objaviti i prvi album.

Nakon autorske pauze koja je trajala dvije godine Grupa RETRO je objavila dugo najavljivanu pjesmu “Ne krivi me”. Riječ je o rock baladi koja nosi ljubavnu priču punu tenzija s upečatljivim riff-ovima. Ova pjesma je prva u nizu novih pjesama koje momci već duže vrijeme pripremaju i planiraju objaviti. Uz mnogobrojne nastupe koje imaju iza sebe trude se i dalje podizati ljestvicu i ostvarivati zacrtane ciljeve pa im je tako u planu i prvi autorski album koji bi trebao biti objavljen početkom iduće godine. Autor muzike i teksta pjesme “Ne krivi me” je Armin Alagić dok su aranžman kao i uvijek radili zajedno.

Dio snimanja je odrađen u prostorijama ArtLab udruženja u Bihaću, a ostatak u studiju “Amadeus” pod producentskom palicom Nemdžada Alića. Spot za pjesmu je sniman na više lokacija. Jedan dio spota je snimljen u prostorijama “Konak & Gig Bar” prenoćišta u Bihaću te u prostorijama Kulturnog Centra Bihać, dok je glavni dio spota snimljen u Kulen Vakufu u prostorijama Atlantis KV. Snimanje kadrova su odradili Đemal Ćatić i Ervin Duratović, a editing i postprodukciju Alen Ćatić i Ervin Duratović. Statisti u spotu bile su Imelda, Sara, Nerma i Lea.

Foto: Grupa RETRO promo


Ubod Kulture nije vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte nas mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.


Ubod Kulture not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.