• Objavio: Ubod Kulture
  • Jun 08, 2023

Dvanaest godina od premijernog nastupa, nezaustavljivi rock bend SUM 41 vraća se u Hrvatsku i to na jednu od najljepših pozornica Jadrana - Ljetnu pozornicu u Opatiji. Koncert će se održati ove nedjelje 11. lipnja,  gdje će im se kao predgrupa pridružiti britansko-hrvatski bend The Lunar Year. Nakon 27 godina dinamične karijere, više od 15 milijuna prodanih ploča diljem svijeta i sedam objavljenih albuma, SUM 41 su nedavno najavili svoj razlaz, tako da je ovo možda i posljednja prilika da ih uživo vidimo u Hrvatskoj. SUM 41 u Hrvatsku stižu u sklopu turneje na kojoj promoviraju sedmi studijski album “Order in Decline”, nedvojbeno najteži i najagresivniji album u njihovoj legendarnoj karijeri, a istovremeno i najdinamičniji. Frontmanu benda Derycku Whibleyu trebalo je sveukupno tri tjedna da napiše neke od najosobnijih i najiskrenijih pjesama u svojoj karijeri koje su kritičari dočekali s oduševljenjem. 

“Biti dijelom SUM 41 od 1996. donijelo nam je neke od najboljih trenutaka naših života. Zauvijek ćemo biti zahvalni starim i novim fanovima, koji su nas bezgranično podržavali. Hvala vam za zadnjih 27 godina.” - izjavili su članovi SUM 41. 

Karijera kanadskog benda SUM 41 krenula je s albumom prvijencem “All Killer No Filler” iz 2001. godine. Njihov zaigran pop-punk zvuk s himničnim melodijama i tekstovima usmjerenima protiv svih autoriteta odmah su prihvatili buntovni tinejdžeri na pragu milenija. Singlovi “Fat Lip”, “In Too Deep” i “Motivation” doveli su ih visoko na glazbene ljestvice, te album učinili platinastim u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji, a bend globalno popularnim. Iako su se izvorno pojavili kao nasljednici MTV skate-punk, pop-punk zvuka Blink-182, s vremenom su postajali oštriji, mračniji i kompleksniji, i u pravoj maniri glazbene evolucije pretvorili se u punokrvni rock band. Nakon više od 15 milijuna prodanih ploča diljem svijeta i sedam objavljenih albuma, nominacije za nagradu Grammy, dvije nagrade Juno (sedam nominacija), nagrade Kerrang!, kao i višestruke Alternative Press Music Awards, SUM 41 je ostao jednostavno rock bend – beskompromisan i iskren. 

Kao pregrupa na ovoj  “pop punk fešti” domaćoj publici će se prvi put predstaviti hrvatsko-britanski bend The Lunar Year. Ovaj duo čine britanski pjevač, gitarist i basist Connor Ball, te hrvatski bubnjar Saša Maček. Zajedno, oni pop punku daju svježu energiju i stav, kombinirajući pamtljive refrene i  hermetičke instrumentale. Do pokretanja The Lunar Year projekta Connor je bio suosnivač nagrađivanog platinastog pop fenomena Vamps, obarao je ljestvice i obilazio svijet na turnejama. Saša je pak odrastao u obitelji od jedanaest bubnjara u Čakovcu i svira bubnjeve za platinste hitmejkere iz Los Angelesa - Cheat Codes. Iako su se upoznali putem interneta, za vrijeme lockdowna, glazbu su oživjeli na dobar, stari način - licem u lice. U 2021. potpisali su ugovor s M3 Recordings  i pronašli  savršenog partnera za snimanje -  producenta Matta Malpassa koji je radio s Blink-182 i  Machine Gun Kellyjem.  Od tada je bend izdao EP koji je dobio velika priznanja, uključujući pjesmu broj 1 na iTunes Rock ljestvici u Ujedinjenom Kraljevstvu, nekoliko milijuna streamova i uspješnu uvodnu turneju u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nedavno su objavili singl “Hey! Wait!” sa svog nadolazećeg LP-a, kojeg su napisali zajedno s Markom Hoppusom iz Blink-182. 

Vrata Ljetne pozornice u Opatiji se otvaraju u 20 sati, The Lunar Year kreće u 21 sat, a SUM 41 u 22 sata. Ulaznice za koncert SUM 41 mogu se kupiti putem Eventim online sistema  i na fizičkim prodajnim mjestima Eventima, te na ulazu. 

Foto: promo


Ubod Kulture nije vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte nas mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.


Ubod Kulture not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.