• Objavio: Ubod Kulture
  • Feb 03, 2023

Kojoti još jednom potvrdili da su ispisali hrvatsku rock povijest!!

Nakon niza odličnih koncerata i povratka na scenu, okrunjenim izlaskom albuma “Sve je pod kontrolom?” nominiranim ne samo za nagradu Porin u kategoriji najboljeg rock albuma, već i prikupljenim unisonim fantastičnim reakcijama kritike i publike, Kojoti kao jedan od najboljih rock’n’roll bendova u regiji, ponovno su potvrdili svoj status neizostavne karike na hrvatskoj rock sceni te općenito hrvatske glazbene povijesti od 90-ih godina naovamo. Kao jedni od glavnih aktera nadolazećeg rock dokumentarca “Iz sve snage”, Kojoti ovom prilikom predstavljaju video spot za pjesmu “Sram” koji je zapravo najava samog dokumentarca te je napravljen upravo s tim ciljem nastavno na ideju samih autora dokumentarca. Naime, upravo su Kojoti bili prvi bend koji se odazvao redatelju Dimitru Dimitrovskom i producentici Arijani Velić povodom snimanja samog dokumentarca, što je rezultiralo dobrim odnosima i prijateljstvom, a potom i ponudom filmskog tima da snime video s koncerta kojeg su Kojoti održali u Zagrebu.

Iako Kojoti u pripremi imaju gotove nove pjesme koje uskoro trebaju snimiti, za ovu su priliku odabrali već dobro poznatu pjesmu “Sram” s posljednjeg studijskog albuma “Sve je pod kontrolom?” jer je i danas itekako aktualna, a publika je već dobro poznaje s njihovih uvijek energičnih nastupa. Bend s druge strane ističe kako upravo ova pjesma na lijep način povezuje prethodno diskografsko izdanje s novim, već pripremljenim pjesmama koje samo čekaju da ih Kojoti snime i objave. Dakle, 2023. je godina ne samo novih pjesama i novih diskografskih izdanja grupe Kojoti, već i godina kada ćemo konačno moći pogledati dokumentarni film “Iz sve snage”. Upravo su se za najavljeni dokumentarac, redatelj Dimitar Dimitrovski, producentica Arijana Velić i mnogi drugi, prihvatili jednog teškog, ali važnog i hvalevrijednog zadatka. Naime, oni će volonterskim radom i u gerilskim uvjetima kroz ovaj filmski uradak nastojati beskompromisno i kvalitetno pokriti bogatu rock’n’roll scenu 90-ih godina.

Kojoti su bili ti koji su još kao demo bend 1994. otvorili prvi Fiju Briju festival, a njihov status se već nakon dvije godine pretvorio u headlinerski. Kako se prisjeća autor i gitarist benda, Davor Viduka, bilo je to razdoblje eksplozije novih, mladih bendova nastalih kao potencijalna reakcija na rat i sivilo koje je tada vladalo, od kojih su najkvalitetniji ušli u takozvanu Fiju Briju scenu i svirali na festivalu koji je svake godine nakrcao veliku dvoranu Doma sportova u Zagrebu. Kojoti su tako bili jedni od tih najboljih rock sastava na ovom području te svirali na gotovo svakom Zagreb Gori festivalu tijekom ljeta te svim izdanjima Fiju Briju festivala koji se održavao zimi.

S druge strane, kada se vratimo na recentnije vrijeme i objavu posljednjeg albuma “Sve je pod kontrolom?"** objavljenog 2019. godine za diskografsku kuću Dancing Bear prije svih nedaća koje su zatekle svijet, vrijedi istaknuti kako je “Sram” jedna od najangažiranijih pjesama benda uz primjerice “Mi ne pripadamo tu” i “Evolucija ide u pogrešnom smjeru” te se može u tekstualnom smislu preslikati na današnje doba. Bend je tako i sam svjestan da su na neki način predvidjeli sve ono što nam se koju godine kasnije nažalost i dogodilo, poput pandemije koronavirusa, a potom i ratnih zbivanja. Album “Sve je pod kontrolom?"** nabrijan je, energičan i plesan rock’n’roll album, koji vas tjera na kretanje, plesanje i glasno preslušavanje, a upravo su dosadašnje recenzije četvrtog albuma Kojota od strane etabliranih kritičara, dokazale kako je riječ o njihovom najboljem albumu dosad.

Singl “Sram” u glazbenom je smislu pravi gitarski post punk s neočekivanim break beat ritmom uigrane sekcije Bobe Grujičića i Vanje Marina, uz ‘vrisak’ Alena Marina koji ju je, kako Davor Viduka ističe, itekako uvjerljivo otpjevao. Pjesmu “Sram”, koja nema gostujućih glazbenika, snimila je uža jezgra grupe Kojoti, odnosno njegova četveročlana postava, iz prvog pokušaja i bez nadosnimavanja.

“Puno hvala ljudima iz produkcije dokumentarnog filma' Iz Sve Snage' za ovaj video, ali i za ideju da se konačno s dokumentarcem po prvi puta kvalitetno pokrije scena ‘90-ih. Scena koja je iznjedrila toliko kvalitetnih bendova, ali za razliku od Novog Vala do sada nije dokumentirana, a to je itekako po kvaliteti zaslužila. Vrijeme je da se krene dalje JER muzika nije stala. Vole Vas Kojoti i vidimo se uskoro s novim pjesmama” najavio je autor pjesme i gitarist Kojota, Davor Viduka.

Kojoti, foto: Marko Ercegović


Ubod Kulture nije vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte nas mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.


Ubod Kulture not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.