• Objavio: Ubod Kulture
  • May 23, 2023

bar italia londonski je trio u sastavu Nina Cristante, Jezmi Tarik Fehmi i Sam Fenton. Tijekom posljednje dvije godine objavili su dva albuma, EP i nekoliko singlova za etiketu World Music Deana Blunta, što je dovelo do velikog broja priča koje su se širile usmenom predajom, rasprodanih solo koncerata i festivalskih nastupa na Pitchfork Music Festivalu u Londonu, norveškom by:Larm, portugalskom OUT.FEST, nizozemskom Le Guess Who? i engleskom End Of The Road. Prije nego što su naveliko proglašavani jednim od najuzbudljivijih novih londonskih post-punk bendova, trio je proveo godine strpljivo radeći. Debut LP “Quarrel” i prateći EP “Angelica Pilled” objavili su 2020. (World Music), a već sljedeće godine uslijedio je drugi album “Bedhead” (World Music). Tijekom prošle godine, Nina Cristante, Jezmi Tarik Fehmi i Sam Fenton objavili su tri samostalna singla ‘Banks’‘Miracle Crush’ i ‘Polli Armour’.

Ovaj plodan niz postojano je dizao trenutne fanfare koje okružuju njihov udarni, ali zamišljeni post-punk, dovodeći na kraju do niza rasprodanih svirki, svjetskih turneja i ugovora s Matador Records. To je impresivan podvig, posebno kad se uzmu u obzir mnogi slojevi ovog mističnog benda, a koje su namjerno stvarali tijekom svog uspona: od izdavanja mutnih i zrnatih reklamnih fotografija do koncertnih letaka koje su radili u Microsoft Paintu. Uz to, aktivno su izbjegavali bilo kakve intervjue, a priča o njima se najviše širila usmenom predajom.

Unatoč ovoj suzdržanosti, čini se da je londonski trio sada usmjeren na ponovno predstavljanje s albumom “Tracey Denim”, prvim za kuću Matador Records. Njihov treći album kojeg su snimili i producirali sami, i miksala Marta Salogni (Björk, Black Midi, M.I.A.), trebao bi biti dovoljan da skrene u stranu one ishitrene (iako donekle opravdane) usporedbe s The Cure i Joy Division, osiguravajući triju bar italia da ostavi trajan dojam kojeg su sami stvorili. ‘Nurse!', hipnotički vodeći singl albuma, razmetljiva je i razorno cool pjesma koja ubrzava i usporava bez upozorenja, potpomognuta zvonkim gitarama i zujećom, ali divnom distorzijom koja je dovodi do kraja. Fenton možda pjeva “haven’t feel this way since you were 21” u smjeru ljubavnog interesa, ali stihovi se također odnose na osjećaj koji imate kada čujete nešto što je prilično okrepljujuće poput ovoga.

U pjesmi ‘Punkt’, bar italia slušatelje vodi na maštovit izlet uz zvučnu pratnju nestalnih gitara; tekstovi izgovorenih riječi kulminiraju Cristanteovim zaraznim ponavljajućim proglasom “I don’t owe you an explanation / I just want to lose control”. Brza ‘Friends’ posebno naglašava produkcijske sposobnosti benda, spajanjem elemenata iskrivljenog i pulsirajućeg punka s melodičnom pop isporukom, dok ‘maddington’ zatvara album bujnim slojevima, zvučnom nadogradnjom i nježnim pjevanjem koje mami slušatelja. Singl ‘changer’ posljednji je objavljen, a predstavili su ga netom prije objave albuma. Petneast impresivno aranžiranih pjesama na albumu “Tracey Denim” samo će pojačati dosadašnju diskografiju bar trija dovodeći ih, sviđalo se to njima ili ne, još više u centar pažnje. 

Foto: bar italia / Simon Mercer


Ubod Kulture nije vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte nas mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.


Ubod Kulture not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.