• Objavio: Ubod Kulture
  • Nov 28, 2022

Metallica singlom „Lux Æterna“ najavljuje novi album i turneju!!

Upravo objavljenim singlom „Lux Æterna“ grupe Metallica najavljuje najnovije, 12. po redu studijsko izdanje! Odmah su otkrivani i važni detalji: album nosi ime „72 Seasons“, stiže 14. 04. 2023. godine, donosi 12 pjesama sveukupnog trajanja više od 77 minuta, a slijedi i velika svjetska turneja! U tri i pol minute karakterističnog čvrstog zvuka kojeg donosi najnoviji singl destilirano je posljednjih 40 godina rada benda, a prema riječima frontmana Jamesa Hetfielda, bend se radeći album osvrnuo na početke – i to ne samo karijerne, nego i životne:

„72 sezone. Prvih 18 godina naših života formiraju naše pravo ili lažno ja. Koncept onoga što su nam roditelji rekli od tome ‘tko smo’. Mogućnosti prepiranja oko toga kakva je naša osobnost. Smatram da je najzanimljiviji dio cijele priče kontinuirano proučavanje tih temeljnih uvjerenja i načina na koji ona utječu na našu percepciju današnjeg svijeta. Velik dio našeg iskustva u odrasloj dobi rekonstrukcija je ili reakcija na proživljeno u djetinjstvu. Ili smo zatvorenici djetinjstva ili se oslobađamo tih okova. To nosimo sa sobom.“

Prvi singl „Lux Æterna“ kojeg su metal velikani otkrili s nadolazećeg albuma „72 Seasons“ dolazi u pratnji spota redatelja Tima Saccentija. Najavljeno izdanje „72 Seasons“ producirao je Greg Fidelman, zajedno s Hetfieldom i Ulrichom te će biti objavljeno pod krovom bendovog vlastitog Blackened Recordingsa koji je dio EMI / Universal Music Grupe. Budući da traje više od 77 minuta, album je opisan kao cjelovečernja zbirka novog materijala koji stiže nakon izdanja „Hardwired…To Self-Destruct“ iz 2016. godine. Uz CD, LP i digitalno izdanje, „72 Seasons“ će biti dostupan i posebnoj seriji na crnom vinilu te kolekcionarskim varijantama koje će biti dostupne u ograničenim količinama. Detaljnije informacije i prednarudžbe dostupne su OVDJE.

Uz najavu albumu najavljeni su i datumi svjetske turneje „M72“ koja će obuhvatiti velik dio 2023. i 2024. godine, a kao velika zanimljivost ističe to će u svakom najavljenom gradu svirati dvije večeri za redom. Također su najavljene različite predgrupe, dizajn pozornice zamišljen je da slavni „Metallica Snake Pit“ bude u samo središtu zbivanja, a posebnost je i što planiraju kreirati drugačije setliste za svaki grad. Novost su i posebni paket koji će vrijediti za cijelu turneju kao i poseban popust namijenjen najmlađim fanovima. Europskih datuma (zasad) nema puno na radaru, a cijeli raspored (zajedno s informacijama o ulaznicama*) dostupan je na službenim stranicama.

Dio prihoda od svake prodane ulaznice ići će zakladi benda All Within My Hands.

METALLICA / Photo Credit: Tim Saccenti


Ubod Kulture nije vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte nas mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.


Ubod Kulture not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.