• Objavio: Ubod Kulture
  • May 23, 2022

Mizaru će se u Pogonu Kulture 03.06. pridružiti i domaći Band Callahan te zagrebačka Phantasmagoria!!

Na skorašnjem riječkom koncertu kultne makedonske grupe Mizar nastupit će domaće i zagrebačke glazbene snage. U Rijeku iz Rijeke stiže Band Callahan, a iz Zagreba dolazi dark rock grupa Phantasmagoria.

**Band Callahan** djeluje od 2014., a ekipu čine iskusni riječki glazbenici **Ljubo Silić** (Laufer, Urban&4, Metrobolik), Roland Freiseis** (ex Urban&4) i Siniša Šumonja**. Band Callahan nije osebujan samo zbog naziva benda – legendarnog filmskog junaka Prljavog Harrya, tj. inspektora Callahana, već i zbog glazbe koju stvaraju. Riječ je, o “Callahan glazbi” koja je nastala kao stapanje različitih glazbenih ukusa članova benda: bluesa, jazza, punka i takozvane ‘‘školske’’ glazbe, a svoju “Callahan glazbu” stvaraju vremenski neopterećeni pa tako dosad imaju četiri službena singla, ‘Tako, tako’, ‘Spray’, ‘Gdje i kada’ te posljednji objavljeni ‘Vrijeme je da se krene’. Kako i zašto uopće stvaraju opisali su riječima: “Dečkima iz Callahana ionako nije do spašavanja svijeta - važnije je imati otvoreno srce, um i izlaz za nuždu - za povremeni bijeg u udobni zaklon melankolije, ironije ili šege. Nema tu štulićevskog blagoglagoljanja, poniranja u bitak ni dvometarskih tokova misli za otvaranje treće čakre. To su jednostavne rečenice, sugestivne i rječite, gađaju direktno, često višeznačno, kao stvarnost sama. A taj svijet o kojem vrijedi pjevati smo ti, ja i svi koje znamo - najozbiljnjiji posao radiš kad možeš stati pred drugoga ili pogledati sam u sebe i ostati u jednom komadu." , a o nadolazećem nastupu ekipa Banda Callahan dodaje: “Prošlo je više od dvije godine otkako smo zadnji put stali pred publiku pa nas ovaj koncert izuzetno veseli. Nastupiti na domaćem terenu u ovako dobrom glazbenom društvu prilika je koju s nestrpljenjem iščekujemo. Pozivamo sve da nam se pridruže i da uživamo zajedno!"

Zagrebačka dark rock grupa Phantasmagoria nastala je 1988. godine iz pepela punk rock grupe Eksodus. Obilježeni kao mračana i provokativna grupa te često uspoređivani s nekim od svjetskih poznatih sastava poput The Sisters Of Mercy, Killing Joke, The Fields Of Nephilim, Phantasmagoria je ubrzo dobila kultni status na underground sceni. Inspiracija za ime nađena je u istoimenom albumu grupe The Damned, ali također i zbog asocijacije na prividnu fikciju univerzalne istine. Na njihovu glazbu najveći utjecaj su, pored punk rocka tj. Iggyja Popa i njegovih The Stoogesa, imala grupa The Sisters Of Mercy kojima je inspiriran i odabir upotrebe ritam mašine umjesto bunjara. Ipak, kasnije im se pridružuje i bubnjar pa tako, ovisno o konceptu nastupa, nekad sviraju s ritam mašinom, a nekad s bubnjarom.

O nadolazećem riječkom koncertu, vokal **Tomi Phantasma** kaže: _“Jako se veselimo da ćemo nakon dugo vremena ponovo svirati i družiti se s našim idolima grupom Mizar, a možda i koju pjesmu otpjevati i zajedno. Na našem repertoaru je, uz obradu pjesme '_Djevoka od bronce' i pjesma ‘Doždot’, a u posebnim prilikama odsviramo i ‘Zlatno Sonce’. Za ovaj koncert smo pripremili posebnu set listu koja se bazira na našem ranom darwave zvuku, znači samo old school!"

Riječki koncert u petak 03.06. dio je Mizarove mini turneje koja starta u Ljubljani 02.06., a dan nakon Rijeke, u subotu 04.06., ova cijenjena makedonska grupa nastupit će u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, u sklopu događanja “Ljeto u MSU”. Na mini turneji kroz Ljubljanu, Rijeku i Zagreb, nova šesteročlana postava Mizara promovirat će svoje šesto ukazanje / šesti studijski album.

Ulaznice za riječki koncert u prodaji su po cijeni od 90 kuna, u sustavu Eventim i riječkom Dallas Music Shopu.

Foto: promo


Ubod Kulture nije vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte nas mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.


Ubod Kulture not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.