• Objavio: Ubod Kulture
  • Jun 11, 2022

Natali Dizdar zavodljivo i iskreno o kraju ljeta i kraju ljubavi!!

Nakon što je oduševila radom na projektu BETI, omiljena pjevačica, Natali Dizdar, predstavlja još jedan samostalni singl. I ovaj put upustila se u novu glazbenu avanturu, pa je pjesmu “Zadnji dan ljeta” snimila s producentskim dvojcem iz grupe Porto Morto - Rokom Crnićem i Hrvojem Klemenčićem. Zavodljiva, senzualna i ljetnim bojama obojena pjesma ulazi u uho već na prve taktove i garantira da će postati ljetna himna u narednim vrućim danima. A kao i svaki pravi ljetni hit - ‘Zadnji dan ljeta’ izlazi uoči - prvog dana ljeta.

Pjesmu uz produkcijski dio i potpisuju članovi Porto Morta, a sve o suradnji ispričala je Natali Dizdar:

“Rijetko se na našoj sceni dogodi da se pojavi netko s novim zvukom, a da pri tom nađe put do šire publike kao što je to u slučaju Porto Morto. Hrvoje je sa mnom u bendu već dugi niz godina, a otprilike toliko dugo smo i pričali i dogovarali se za ovu suradnju. Stvari su se spontano poklopile negdje krajem prošle godine, svi smo bili u nekoj inspirativnoj fazi, a i valjda nas je pandemija sve malo pogurala da budemo hrabriji s eksperimentiranjem. Osim toga, dečki su pravi gentlemeni i nije trebalo puno da me osvoje.” - objasnila je pjevačica.

Osim što govori o zadnjem danu ljetu, pjesma, objašnjava nam Natali, ustvari povlači paralelu između kraja ljeta i kraja ljetne ljubavi.

“Pjesma svoju inspiraciju nalazi u jednom utopijskom komadiću stvarnosti i osjećaju slobode koje ljeto donosi. Vrijeme kad rezimiramo svoja iskustva i otvaramo se nekim novim. Trajanje ljeta je u pjesmi poistovjećeno i s trajanjem jedne ljubavne priče, pa ‘Zadnji dan ljeta’ obilježava njen kraj. Ipak, ljeto dolazi i iduće godine jer znamo da prave ljubavne priče nikad ne završe, a ljetne ljubavi se ne zaboravljaju. Ukratko, atmosferu bih opisala kao onu jednu ljetnu romansu koje se sjećate do kraja života."

I baš zbog toga što je ljetna ljubav nešto univerzalno i bezvremensko spot koji je režirao Filip Dizdar se igra motivima drevnih kultura kada je čovjek bio možda malo povezaniji sa svijetom oko sebe, ali i sa svojim osjećajima. Snimanje spota bilo je posebno zahtjevno, ali i ovaj put sestrinsko-bratski odnosi iznijeli su odličnu vizualnu pratnju pjesme.

“S Filipom sam radila i prošli spot, ali ovaj put je suradnja bila puno dinamičnija i izazovnija s obzirom na to da sam se morala penjati po stijenama u svilenoj haljini i s perjanicom na glavi, na 30 stupnjeva i s dimom koji je otežavao disanje, što redateljskom oku nije bilo bas u fokusu, ali nas bratsko sestrinski odnos je sve to stoički izdržao.” - govori nam Natali i dodaje:

“Zapravo smo se svi zabavljali na setu jer je dan bio baš kao iz pjesme, nebo bez oblačka, na prekrasnoj plaži Zala na Krku, a neki su se uspjeli i okupati. Osim Filipa koji je režirao spot, Roka Crnića koji je bio u funkciji generalnog asistenta od samog početka, na setu je bio i rođak Stipan u ulozi tajanstvenog lika o kojem se u pjesmi pjeva, a s kojim je uvijek posebno zabavno i anegdota ne nedostaje. Navečer smo imali i jednu magičnu situaciju u trenutku kad smo se spremali za odlazak, kad se iza stijene neočekivano pojavio pun mjesec zbog kojeg smo na kraju ostali i snimili neke od završnih scena.” - kaže Natali, a Filip nadodaje:

“Spot je spoj planiranog i neplaniranog. Iako smo snimali po nekom okvirnom planu dobar dio kadrova je nastao spontano. Cilj je bio uhvatiti atmosferu ljeta pomiješanu s toplom melankolijom koju prati njegov kraj.” Uz producente Roka Crnića i Hrvoja Klemenčića, za mix i mastering zaslužan je i Pavao Miholjević. Posebna zahvala partneru - Prahir Fine Jewellery.

Foto: Natali Dizdar promo


Ubod Kulture nije vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte nas mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.


Ubod Kulture not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.