• Objavio: Ubod Kulture
  • Dec 18, 2021

“Oceans Apart” naziv je EP-a prvijenca zagrebačkog alternative / instrumental benda Beluga!!

“Oceans Apart” naziv je EP-a prvijenca zagrebačkog alternative / instrumental benda Beluga. Radi se o četiri pjesme snimljene u vlastitom aranžmanu, a miksane u studiju Green Hill s producentom Jelenkom Hodakom, poznatom po radu s Afion, Rebel Star i L.H.D.

Zvuk Beluge karakterizira naglašena atmosferičnost i melankolija, iako su pjesme ritmički čvrste i ne nedostaje im žestine. Muzika bez tekstova za Dejana Jeličića (gitara, klavijature), Tomislava Turkovića - Lava (bas, elektronika) i Dubravka Dragojevića - Zeta (bubanj, elektronika) predstavlja poseban izazov jer se kroz melodije, efekte i cijelu audio-vizualnu strukturu (bend koristi i video projekcije tijekom svojih nastupa) slušateljima dočarava ono o čemu pjesme “govore”.

Princip je to koji koriste brojni post rock, space rock, surf i drugi instrumentalni bendovi, pa iako se bend najčešće uspoređuje s žanrovskim velikanima poput God Is An Astronaut, Mogwai, Explosions In The Sky… pogrešno bi bilo Belugu nazvati post rock bendom, obzirom da u zvuku koriste i utjecaje alternativnog zvuka 80-ih, stoner rocka, pa čak i grungea. Stoga “Oceans Apart” u svojih 30-ak minuta trajanja (pjesme traju po 6, 7, 8… minuta) predstavlja eklektičan materijal koji bi se trebao svidjeti raznim profilima slušatelja.

Beluga je nastala 2018. godine, a članovi su aktivni na sceni od još devedesetih (Analena, Ha Det Bra, Pepel Puh, I Don’t Think So!, Pitsome Pete… samo su neki od bendova u kojima su prethodno djelovali).

Bend je u početku bio dvojac koji je uz pomoć efekata i loopera zadao temelje prvim pjesmama, a nakon priključenja basiste Tomislava Turkovića dobiva na ritmičnosti, žestini i više organskom zvuku. Samim time širi se i zvučna slika benda, upotpunjena video projekcijama u vlastitoj produkciji. Svoju glazbu Beluga je do sad prezentirala publici u Zagrebu, Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Konavlima, a uskoro će imati priliku zasvirati i u susjednoj Sloveniji. Priključenjem sve širem krugu bendova iza kojih stoji etiketa Geenger Records bend je našao savršenu platformu za, nesumnjivo, uspješnu buduću suradnju.

Osim kao bend Beluga djeluje i kao svojevrsni kreativni kolektiv, pa je tako Zet zadužen za snimanje zvuka benda i elektroniku i video, basist Lav za dizajn i art direkciju, a Dejan je vlasnik Pitsome brenda za tisak, pod čijim okriljem nastaju Belugine majice i ostali merch.

Foto: Beluga Promo


Ubod Kulture nije vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte nas mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.


Ubod Kulture not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.