• Objavio: Ubod Kulture
  • Nov 15, 2023

Porto Morto predstavlja obradu pjesme Crni žbir, a u ulozi velikog brata, crnog žbira koji stalno nadgleda, pazi kako ne bi prešli crtu, toliko tanku i gotovo prozirnu, našao se, tko drugi nego - gospodin Rundek.

„Pjesma Crni žbir pjesma je legendarnog benda Haustor, s njihovog debitantskog istoimenog albuma iz 81., a nama je uvijek bila nekako zanimljiva jer je za svoje vrijeme predstavljala, čini nam se, prilično progresivan najavni singl jednog tako relevantnog debitantskog albuma. Smatrali smo je svojevrsnim drum bassom prije drum n bassa, a koji je u nekom trenutku naših života imao utjecaj na naš muzički vokabular. Budući da i mi imamo svoje vlastite nadzornike, pogledajte kako je završio obračun dviju sila, nove i stare škole čuvatelja reda. Darka smo, naravno, zarobili u podrumu našeg studija da ga muzemo jer se u današnje doba od autorske muzike puno teže može živjeti nego u njegovo doba“, poručuju portovci.

Sessioni u studiju Šećer projekt su započet prije otprilike godinu dana, a bendov je cilj bio dovesti neke od vlastitih heroja, ali i kolega sa scene, kod sebe u studio te obraditi neku pjesmu u novom, portomortovskom aranžmanu kako bi dali hommage određenim artistima i pjesmama koje su negdje kroz život kao ljudi i glazbenici kultivirali. „S jedne strane nam je izazovno transkribirati muzičke i umjetničke ideje iz nekog drugog doba ili iz nekog drugog žanra na naš jezik, a unatoč naizgled nepovezanosti u odabiru suradnika zapravo sve artiste koje obrađujemo veže jedna nit, jedan zajednički nazivnik - svi su autori“, kažu.

Osim po zvuku, Porto Morto svoju prepoznatljivost gradi i u vizualnom izrazu koji je vidljiv u spotovima, ali i na stageu. Sljedeća je prilika za audiovizualno uživanje 21. 12., kada nastupaju u Vintage Industrial Baru. Ovim će božićnim koncertom zatvoriti PORTOPOP poglavlje i najaviti novu eru benda.

Foto: Porto Morto promo


Ubod Kulture nije vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte nas mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.


Ubod Kulture not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.