• Objavio: Ubod Kulture
  • May 05, 2022

Russian Circles napokon dolaze u Rijeku društvo im prave band Helms Alee!!

Russian Circles stižu u Rijeku!

Još nas nekoliko dana dijeli do prvog većeg i značajnijeg inozemnog klupskog koncerta u Rijeci. Utjecajni post-metal bend Russian Circles nakon niza opravdanih odgađanja dolaze u sklopu evropske turneje na kojoj promoviraju hvaljeni i dalje aktualan album “Blood Year”. Osim europskih metropola, premijerni koncert u Rijeci je ujedno i regionalna ekskluziva! Društvo im prave sludge/ post hardcore band iz Seattle-a, Helms Alee.

Čikaški trio, Russian Circles oduvijek je istraživao dinamike glasnoće, a njihovi albumi vrtoglavo su se izmjenjivali između kaotičnih napada buke i smirujućih, uzvišenih melodija. Zadnji album, “Blood Year” slovi za smiraj pred oluju: vješte kombinacije riffova, preciznost bubnja, raspon iz melankolije do nabrijana krešenda. Uvodne pjesme na albumu najbolje pokazuju gradaciju svih odabranih tonova, a kada se bubnjevi razbiju i izbrusi bas linija postaje očito zašto se bend vratio u svjetski poznati studio Stevea Albinija gdje su nastali albumi “Enter”, “Geneva” i “Memorial”. Sa svojim posljednjim albumom napuštaju zvučno raskrižje različitih glazbenih staza kako bi ponudili najdirektniju i najsnažniju zbirku pjesama u svojoj diskografiji. U doba u kojem rock ploče često nastaju na kompjuteru, Russian Circles se odlučuju suprutno, zajedno kao bend u sobi za snimanje pratiti svaki ton svake pjesme organski, bez upotrebe kompjutera. Iako zadržava svu spretnost, višeslojne tehnike i dramatične skladbe, njihov zaštitni znak od početaka, “Blood Year” u potpunosti obuhvaća najsnažnije aspekte repertoara benda. Ukratko, isplatilo se čekati tri godine na njihovo novo izdanje.

Helms Alee nisu još jedan bend jednostavne žanrovske kategorizacije.Njihov raspon sviranja od post rocka, preko metala, noisea ili pak indie i industriala održava i njihovu dugotrajnu postojanost. Upravo je tome i razlog za intenzivno slušateljsko iskustvo: vrišteći ženski vokali susreću se s ritmovima da bi ih ubrzo slijedile post- rock gitare, dok udarci bubnjeva se koriste kao projektili, a tu je i bas koji tutnji u tamnoj gravitaciji rascjepkanih zvukova te jasan glas Dane James koji se bori protiv prijetećih zvučnih utega benda. U Rijeku dolaze s novim studijskim albumom “Keep This Be the Way”.

Koncert je na rasporedu u ponedjeljak, 09.05. u Pogonu kulture.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 135,00 kn moguće je kupiti u Dallas Music Shop Rijeka i Dirty Old Shop Zagreb, kao i on-line, putem sustava Entrio. Na dan koncerta cijena ulaznica iznosi 160,00 kn.

Foto: Russian Circles autorica Ekaterina Borbacheva


Ubod Kulture nije vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte nas mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.


Ubod Kulture not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.