• Objavio: Ubod Kulture
  • Oct 02, 2023

Planetarno popularne Gruzijke koje se kriju iza imena Trio Mandili konačno će se predstaviti hrvatskoj publici u Boogaloou sutra 4. 10.! Atmosferu prije njih zagrijat će sjajni ženski vokalni ansambl Čipkice! Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 23 eura mogu se kupiti preko sustava Entrio, a na dan će koštati 26 eura. Vrata kluba otvaraju se u 20h, Čipkice počinju u 20:30, a Trio Mandili u 21:15!

“Jako smo uzbuđene zbog našeg prvog nastupa u Hrvatskoj i jedva čekamo zapjevati u Boogaloou pred zagrebačkom publikom. U proteklih nekoliko godina dobili smo jako puno upita na društvenim mrežama kad ćemo doći u Hrvatsku i sad će se to konačno dogoditi! Dat ćemo sve od sve da ne razočaramo sve one koji prate naš rad. Očekujte večer punu ljubavi, užitka i sreće. Vidimo se u srijedu”, poručile su simpatične Gruzijke ususret koncertu.

U sličnom raspoloženju ovaj događaj iščekuje i Jana Valdevit, voditeljica Čipkica: “Veselimo se nastupu u srijedu jer smo velike obožavateljice benda Tria Mandili već godinama. Za ovu priliku pripremile smo vam pjesme iz Hrvatske, Balkana, Bugarske i Korzike, da vas zagrijemo za ove gruzijske etno velikanke!”

Trio Mandili (“ženska marama”) je gruzijski bend koji čine Tatuli Mgeladze, Tako Tsiklauri i Mariam Kurasbediani, a nastao je 2014. u Tbilisiju. Karakterizira ih polifono pjevanje uz pratnju pandurija, tradicionalnog gruzijskog žičanog instrumenta. Postale su popularne u Gruziji kada su objavili glazbeni video u kojem su izveli gruzijsku narodnu pjesmu “Apareka” koji je skupio gotovo osam milijuna pregleda na youtubeu. Trio Mandili izvode pjesme i na drugim jezicima, poput hindi pjesme “Goron Ki Na Kalon Ki Duniya Hai Dilwalon Ki” (“Svijet ne pripada svijetlim ili tamnim ljudima, svijet pripada onima s dobrim srcem), koju su izveli na Dan Republike, kao i poljsku pjesmu “Lipka” (“mala lipa”). Trio Mandili je na sebe međunarodnu pažnju skrenuo 2017. kad su nastupale na Euroviziji s pjesmom “Me Da Shen” (“Ti i ja”) te osvojile 12. mjesto. U devet godina postojanja izdale su tri albuma: With Love (2015.), Enguro (2017.) i Sakartvelo (2021.), a odonda su imale nastupe u gotovo svim dijelovima svijeta.

Čipkice su ženski vokalni ansambl koji je 2008. osnovala renomirana etno glazbenica Lidija Dokuzović s idejom izvođenja tradicijske glazbe svijeta, a ideja za osnivanjem niknula je na radionici sevdaha u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Od 2018. ih vodi glazbena umjetnica i profesorica Glazbene kulture Jana Valdevit. S njima su nekad pjevali i vodili ih Gloria Lindeman, Krunoslav Šokac i Ana Čorić. Vokalni ansambl se stalno mijenja, obnavlja i pomlađuje, ali postojane su vrijednosti koje se njeguju godinama: zajedništvo, međusobna podrška i ljubav prema tradicijskoj glazbi. Iza njih je četrnaest godina aktivnog djelovanja i gostovanja na raznim festivalima i humanitarnim priredbama te suradnji s mnogobrojnim umjetnicima. Uz nezaobilaznu hrvatsku tradicijsku glazbu njihov bogat i šarolik repertoar obuhvaća i pjesme mnogih drugih zemalja i kontinenata, a svladavanje novih pjesama, jezika i načina pjevanja izazov je kojem se svaki puta iznova vesele, ponekad u izvornom, a ponekad u etno izdanju. Sve u svemu, jako je puno razloga za pohoditi Boogaloo ovu srijedu!

Foto: Trio Mandili promo


Ubod Kulture nije vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte nas mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.


Ubod Kulture not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.