• Objavio: Ubod Kulture
  • Nov 16, 2023

The National su objavili službeni video za singl ‘Laugh Track’ feat. Phoebe Bridgers, naslovnu pjesma s njihovog nenajavljenog, drugog ovogodišnjeg albuma kojime su iznenadili i publiku i kritiku. Video je režirao i animirao Bernard Derriman, redatelj filma „The Bob’s Burgers Movie“, uz 3D animaciju Adama Phillipsa.

Uvrnuta, tinjajuća pjesma rođena je iz bubnjarske ideje Justina Vernona (“tempo je bio u stilu Dylanove ‘Nashville Skyline’”, kaže Aaron Dessner) i onoga što se čini kao klasični lirski obrat Matta Berningera. “Turn on the laugh track / We’ll see if it changes the scene”, njegovi su stihovi - posljednji pokušaj spasa dok se on i njegova plesna partnerica njišu usred brzih ruševina onoga što je nekoć bilo osigurano. “Možda je ovo samo najsmješnija verzija nas koju smo ikada vidjeli.”

‘Laugh Track’ je treća ovogodišnja suradnja The Nationala s Phoebe Bridgers. “Njezin glas je nježna oštrica pjesme”, kaže Berninger. “Uklanja iz nje dio zajedljive sarkastične gorčine i čini ju slatkom i nježnom.”

 Bend je u 9. mjesecu iznenadio obožavatelje nenajavljenim digitalnim izdanjem „Laugh Track“, koje je od ovog petka (17. 11.) u prodaji kao vinilno izdanje, a u domaćoj će prodaji biti u Dallas Music Shop Rijeka i svim bolje opremljenim glazbenim dućanima. Do tog datuma, dvostruko LP izdanje dostupno je za prednarudžbu po povoljnijim cijenama: standarna crna (43 € + poštarina) ili pink varijanta (47 € + poštarina). Prednarudžbe se primaju na prodaja@dallas.hr.

Ploča s 12 pjesama prati i sadrži materijal koji je izvorno nastao na istim sessionima kao „First Two Pages of Frankenstein“, albumom objavljenim u travnju za 4AD. „Laugh Track“ sadrži gostovanja s Phoebe Bridgers i Rosanne Cash, također i ‘Weird Goodbyes’, suradnju s grupom Bon Iver, objavljenom kao samostalni singl u kolovozu 2022.

 The National su se vratili u SAD nakon europske turneje na kojoj su u Londonu nastupili pred 20.000 obožavatelja, a The Guardian ih je nazvao “bendom koji definira eru na vrhuncu svoje moći”. Tijekom boravka u UK-u, gostovali su i u showu „Later with Jools Holland“ gdje su izveli pjesme s najnovijeg albuma ‘Space Invader’ i ‘Deep End’.

„Laugh Track“ njihov je najslobodniji album u posljednjih nekoliko godina, nastao svesrdnim zajedničkim trudom i angažmanom. Ako je „FTPOF“ predstavljao ponovnu izgradnju povjerenja među članovima grupe nakon više od 20 godina zajedničkog rada, živahni, istraživački „Laugh Track“ proizvod je te vjere. Većinu materijala The National je izbrusio na nastupima uživo tijekom ovogodišnje turneje i te osnažene verzije snimio na improviziranim sessionima u studiju Flora Recording & Playback producenta Tuckera Martinea u Portlandu.

Objavili su datume nastupa u Europi i Velikoj Britaniji za lipanj, srpanj i kolovoz 2024., među kojima je i zagrebački koncert 24. lipnja na INmusic Festivalu.

Foto: The National | Graham MacIndoe


Ubod Kulture nije vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte nas mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.


Ubod Kulture not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.